U zdravom telu zdrav duh?

Čista budalaština: Samo zdrav duh gradi zdravo telo!

Srbija-dobila-organizaciju-rukometnog-EP-za-zene

*Meni  ovde nešto nije jasno:

“U pismu koje smo dobili iz EHF-a stoji da smo dobili domaćinstvo ženskog EP zbog sjajne organizacije šampionata za muškarce u januaru. Tada je bio veliki broj gledalaca, pokazali smo da posedujemo dobru infrastrukturu. Ovo je još jedan dokaz da smo dobru organizatori velikih takmičenja”, rekao je Djurković Tanjugu.

Evropsko prvenstvo prethodno je dodeljeno Holandiji, ali je ona 4. juna odustala od organizacije.

“Odmah posle odustajanja Holandije rekao sam da smo spremni. Bilo je tu još nekih desetak protivkandidata, kao što su Danska, Norveška, Švedska, Hrvatska, Poljska, Rumunija… Ovo je verovatno istorijska situacija u rukometu, jer se još nije desilo da jedna zemlja u istoj godini organizuje dva najvažnija takmičenja”, rekao je on. “

Sve je to lepo i  sve to zvuči divno i krasno ( rekao bih fantastično). Ali,

ako je Holandija odustala od organizacije ( iz finansijskih razloga) da li je moguće da naš  srpski rukometni savez raspolaže sa toliko ( dovoljno finansijskih sredstava – čitaj naših para iz buždeta) za organizovanje ovakvih manifestacija?
Naravno, ne treba podceniti i pozdravljam u svakom slučaju. korist koju možemo imati kad su ovakve manifestacijue u pitanju -, promocija naše zemlje – samo je to u pitanju, znači samo taj jedan aspect,  onaj aspekt popularizacije rukometa kao sporta, kod mladih je,  mogu reći zanemarljiv, rekao bih beznačajan ( nisam čitao finansijski izveštaj posle organizacije rukometnog prvenstva za muškarce od prošle godine, pa ne mogu da komentarišem u tom smislu);

ipak da objasnim, da neko ne bi pogrešno razumeo: u tragičnoj  situaciji koju imamo, što se tiče fiskulture ili culture razvijanja tela kroz sportske aktivnosti počev od najnižih uzrasta a što je posledica katastrofalnog pristupa u obrazovanju  mladih, u institucijama

( naravno mislim na škole, nedovoljno ili uopšte neodržavanje časova fizičkog vaspitanja, kako u osnovnim tako i u srednji školama ili gimnazijama, o fakultetima je uzaludno govoriti sve se svodi na volju i želju individualaca – zavisi, pre svega, koliko imaju razvijenu svest o tome, mislim da svaki objektivni posmatrač zna odgovor na ovo, ne treba tu puno pameti;

svest o tome ne da nije razvijana nego nije bilo nikakve pomoći od strane onih koji bi trebalo o tome da brinu osim roditelja, koji su opet u nekoj dubiozi opterećeni pukim preživljavanjem….uf,  mnogo komplikovano za razradu)

da se nastavim … znači ako imamo sve ovo u vidu, koliko se malo ( ili uopšte) ne poklanja pažnja fizičkom razvoju mladih ( o svemu tome je pričao, pisao i na ovo  upozoravao svojevremeno Duci Simonović , ali to niko nije ozbiljno shvatio čak su Ducija proglasili ludakom ), ukoliko se bar jedna mlada osoba zainteresuje, to bi već bio epohalan uspeh. Međutim veliki sam skeptic što se tiče toga i mislim da na ovaj način malo ko ( ukoliko neko?) može da se zainteresuje za bavljenje ovim poslom ( iako je “ženski”, rukomet je u pitanju, inače vrlo grub, jedan od najgrubljih .prim, prev. tre . znam o čemu pričam).

Naravno to je posao. To više nema nikakve veze sa telesnim i umnim razvojem, o duhovnom razvoju je besmisleno trošiti reči, sve se svodi na stvaranje novih pit-bulova u ljudskom obliku, koji se driluju  parolom

“najvažnije je pobeđivati i biti prvi, sve ostalo je neuspeh!”

Namerno izbegavam reč “sport” jer današnji, savremeni pristup ovoj grani je obesmislio svaki smisao ove reči.

Sport bi trebalo da obogaćuje duh, oplemenjuje, nadahnjuje, oslobađa, a šta imamo danas? Treba samo pogledati oko sebe, naslove po medijima i sve će vam se kasti. Čast izuzecima!

Znači , da zaključim nije mi jasno:

u stanju sveopšte bede, sirotinje i nemaštine,

u stanju razorenosti društva u svim segmentima,

u stanju opšteg beznađa, bez ikakvog pomaka ka boljem i sa vrlo lošim prognozama za budućnost ( ustvari ne prognozama, to se već dešava, samo neki ne vide ili neće da vide)

kada i  mnogo bogatije zemlje (kao što je Holandija) odustaju od poduhvata koji iziskuju puno ulaganja a bez dobiti ( govorim samo o finansijskom aspektu po naše društvo) , mi prihvatamo oberučke organizaciju ovakve manifestacije!

Nameće mi se dva odgovora, kao razjašnjenje mojih dilemma:

  1. Holanđani nemaju pojma o finansijama i ne kapiraju da od ovoga može i da se zaradi. Znači paceri su u svakom smislu ili budale. A to znači das u naši stručnjaci maheri na tom finansijskom polju! ( zašto li mi ovo malo zvuči neverovatno?)
  2. Mi( naš srpski rukometni savez ima toliko sredstava da “pretiče” , i zašto onda ne iskoristiti taj momenta viška sredstava koje nikom nisu neophodna? ( ni ovo mi ne zvuči baš onako dovoljno da pije vodu)
  3. Ima i treći moment ali to bi već prešlo u neke druge dimenzije tipa zavere, tipa organizovanoih malverzacija, tipa, …*
Advertisements
This entry was posted in s. anteportas and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to U zdravom telu zdrav duh?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s